Πρόγραμμα 4ης εβδομάδας

Σάββατο 20/3/21 και Κυριακή 21/3/21

Συναυλία
Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Έλληνες συνθέτες

 • Ημερομηνία:

  Σάββατο 2/4/22

 • Τοποθεσία:

  Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

 • Ώρα έναρξης:

  20:30

 • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ στο viva.gr, καθώς και στο Public (Κούμα 6, Λάρισα)

  https://www.viva.gr/tickets/music/i-maria-farantouri-sto-mousikotropo/

 • Τιμή εισιτηρίου:

  Κανονικό 15€
  Μειωμένο 12€  (Φοιτητές, ΑΜΕΑ, Κάρτα Ανεργίας, Άνω των 65)

Σύμπραξη με το μουσικό σύνολο «Ενωδεία» και τη Μικτή χορωδία του ΔΩΛ.

Διεύθυνση-ενορχήστρωση: Δημήτρης Καρβούνης

Η ερμηνεύτρια-σύμβολο Μαρία Φαραντούρη, θα σημάνει τη λήξη του φεστιβάλ με μία συναυλία - αφιέρωμα, στους Έλληνες συνθέτες. Η εμβληματική ερμηνεύτρια των ποιητικών έργων που μελοποίησε ο παγκόσμιος Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης, θα συμπράξει με το μουσικό σύνολο «Ενωδεία» και τη Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ, υπό την διεύθυνση - ενορχήστρωση του Δημήτρη Καρβούνη, ερμηνεύοντας έργα των: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Κυπουργού και Ελένης Καραΐνδρου.

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Μαρία Φαραντούρη

Η Μαρία Φαραντούρη γεννήθηκε στην Αθήνα και έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο ως «ιδεώδης ερμηνεύτρια» του Μίκη Θεοδωράκη, παίζοντας, συγχρόνως, σπουδαίο ρόλο στο κίνημα για την αναβίωση της ελληνικής μουσικής. Θεωρείται η πιο αυθεντική έκφραση του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Η πλούσια κοντράλτο φωνή της με την τεράστια γκάμα και τη μελωδική ποιότητα σε συνδυασμό με την εξαιρετική δραματική της έκφραση, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης της.

Το 1967 εγκαταλείπει την Ελλάδα και αγωνίζεται ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, δίνοντας χιλιάδες συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο και στα μεγαλύτερα θέατρα. Παντού οι κριτικές είναι ενθουσιώδεις.
Μερικές από τις μεγαλύτερες ερμηνείες της σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη είναι το “Canto General” σε ποίηση Pablo Neruda, το “Romancero Gitano” σε ποίηση F.G.Lorca, η «Κατάσταση Πολιορκίας», το «Πνευματικό Εμβατήριο» και η «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», υπό τη διεύθυνση του μεγάλου μαέστρου Zubin Mehta. Η Μαρία ερμήνευσε επίσης κύκλους τραγουδιών που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις ειδικά για τη φωνή της όπως τον κύκλο τα Παράλογα «Περσεφόνη» τον κύκλο «Σκοτεινή Μητέρα» σε ποίηση Νίκου Γκάτσου και η «Εποχή της Μελισσάνθης» σε ποίηση του ίδιου του συνθέτη και την Καντάτα Αμοργός βασισμένη στο ποίημα του Νίκου Γκάτσου.

Το διεθνές της ρεπερτόριο περιλαμβάνει τραγούδια του Bertold Brecht, του Τούρκου συνθέτη Zülfü Livaneli, του Lucio Dalla καθώς και τα LP «Τραγούδια Διαμαρτυρίας» (Χρυσός Δίσκος το 1977) και «17 Τραγούδια» (μεταξύ των οποίων και τρία τραγούδια του Βαγγέλη Παπαθανασίου ειδικά γι’ αυτήν), τα οποία της ενορχήστρωσε ο Κουβανός συνθέτης Leo Brouwer.

Τα πιο πρόσφατα της CD είναι: “Ένας αιώνας ελληνικό τραγούδι” - ζωντανή ηχογράφηση στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2001, «Του φεγγαριού τα πάθη» - αφιέρωμα στον Λόρκα, ένα κοινό cd σε ρεπερτόριο Θεοδωράκη / Χατζιδάκι και Η Μνήμη του Νερού (2005)

Ο διεθνής Τύπος την ονόμασε Μαρία Κάλλας του λαού ενώ χαρακτήρισε τη φωνή της Δώρο των Θεών του Ολύμπου αφιερώνοντάς της εκτενείς διθυραμβικές κριτικές, που εξήραν όχι μόνο τα φωνητικά προσόντα και τη σεμνή σκηνική της παρουσία, αλλά, επίσης, το ήθος και την κοινωνική δραστηριοποίησή της.

Δημήτρης Καρβούνης

Ο Δημήτρης Καρβούνης γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη. Σπούδασε μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με καθηγητή τον Γιάννη Τσανακά. Παρακολούθησε μαθήματα και πολλά σεμινάρια Διεύθυνσης Χορωδίας με τον Αντώνη Κοντογεωργίου, καθώς και με τους Cr. Wagner, G. Bredolo και Salv. Papagalo, ενώ το 1983 παρακολούθησε το θερινό σεμινάριο στο Zoltan Kodaly Pedagogical Institute of Music, στην Ουγγαρία.
Δίδαξε Μουσική στο 6ο Γυμνάσιο Λάρισας (1983 - 2014), Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (1981-1995) και στο σεμινάριο θεατρικής παιδείας Θεσσαλικού Θεάτρου (1990-91). Συνεργάστηκε με τη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας (1990-94). Διηύθυνε την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (1981-2021), την Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας (1988-2006) και την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου (1993-97). Το 2002 του ανετέθη η διεύθυνση της Μικτής Χορωδίας του ΔΩΛ, την οποία και διευθύνει μέχρι σήμερα. Το 1995 ίδρυσε, σε συνεργασία με άλλους Λαρισαίους μουσικούς, το Μουσικό Σύνολο «ΕΝΩΔΕΙΑ». Έδωσε πάνω από 650 συναυλίες, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο, καθώς και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού (Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κύπρος, Σουηδία, Βουλγαρία κ.α.).
Απ’ το 1985 μέχρι το 2005, με την Παιδική Χορωδία του ΔΩΛ, είχε εκτενή συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετείχε στην Α’ εκτέλεση, σ’ όλες τις μετέπειτα ελληνικές παρουσιάσεις και στη δισκογραφική παραγωγή του «Requiem», καθώς και σε δεκαεννιά συναυλίες του με τα έργα «Άξιον εστί» και «Πνευματικό Εμβατήριο» υπό τη διεύθυνση του ίδιου. Το 1994 παρουσίασε σε Α’ εκτέλεση και δισκογραφική παραγωγή τα «40 Παιδικά τραγούδια» στα οποία έκανε τη χορωδιακή επεξεργασία και την ενορχήστρωση μετά από ανάθεση του συνθέτη. Η εργασία του με τη χορωδιακή επεξεργασία των «Παιδικών τραγουδιών» για παιδική χορωδία και πιάνο εκδόθηκε το 1994 απ’ τον εκδοτικό οίκο «Παπαγρηγορίου - Νάκας», ενώ υπό έκδοση είναι και η ολοκληρωμένη ενορχήστρωση των «Παιδικών τραγουδιών» απ’ τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Schott. Συμμετείχε επίσης, ως ομιλητής σε συνέδρια που διοργανώθηκαν για το μεγάλο μας συνθέτη στην Κρήτη, στον Αγ. Νικόλαο το 1995 και στα Χανιά το 2005.
Συνεργάσθηκε με το Νίκο Κυπουργό, ηχογραφώντας μουσική του για το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, ενώ συμμετείχε σε πολλές συναυλίες του με κυριότερες αυτές του «Κηποθέατρου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Με την Μικτή, την Παιδική Χορωδία και την ορχήστρα του ΔΩΛ ηχογράφησε το Μουσικό παραμύθι του Άλκη Μπαλτά «Ο εγωιστής γίγαντας», με ανάθεση του συνθέτη, το οποίο κυκλοφόρησε σε CD το 2019.
Ως διευθυντής της Ανδρικής Χορωδίας του ΜΣΛ, συνεργάσθηκε στην παρουσίαση της 13ης Συμφωνίας του Dm. Schostakowitsch, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά στη Θεσσαλονίκη και στο Ηρώδειο (1990), και με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (1996).
Συνεργάσθηκε επίσης με το Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Αντώνη Κοντογεωργίου, το Λουκά Καρυτινό, το Μουσικό Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις», τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», το Μουσικό Σύνολο «Piandemonium», το Μουσικό Θέατρο Βόλου, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής της Πάτμου, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η μακρά συνεργασία του με τον Κώστα Τσιάνο και το Θεσσαλικό Θέατρο. Τα τελευταία χρόνια έχει τακτική συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Καβάλας.

Μουσικό Σύνολο “Ενωδεία” 

Το Μουσικό Σύνολο “Ενωδεία”  δημιουργήθηκε το 1997 απ’ τον Δημήτρη Καρβούνη και μια ομάδα κορυφαίων μουσικών της Λάρισας, με σκοπό την ποιοτική προσέγγιση της έντεχνης ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Το ρεπερτόριό του συνόλου περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο, το θέατρο, αλλά και ανεξάρτητους «κύκλους τραγουδιών», απ’ τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες, το Μάνο Χατζιδάκι, το Μίκη Θεοδωράκη την Ελένη Καραΐνδρου, το Νίκο Κυπουργό, το Θάνο Μικρούτσικο, το Σταύρο Ξαρχάκο κ.α. Έδωσε συναυλίες στη Λάρισα και άλλες γειτονικές πόλεις, στα πλαίσια διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το 1997 και 1998, εμφανίστηκε στην τελετή λήξης του 5ου & 6ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας. Το Μάιο του ’99 έδωσε στη Λάρισα συναυλία, αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο, παρουσία του συνθέτη, ο οποίος εκφράστηκε με πολύ κολακευτικά σχόλια και δημόσια επαίνεσε την εργασία του συνόλου. Εκτός απ’ την αυτοτελή δραστηριότητά της, η “Ενωδεία” συνεργάζεται με τις χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, τις οποίες συνοδεύει σε διάφορες συναυλίες τους. Την άνοιξη του 2013 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το καλοκαίρι του 2015 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, πλαισιώνοντας τις Συναντήσεις Παιδικών Χορωδιών, υπό την διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Συνεργάστηκε επίσης με τον Κώστα Τσιάνο και το Θεσσαλικό Θέατρο.

Tο Μουσικό Σύνολο “ΕΝΩΔΕΙΑ” αποτελούν οι μουσικοί:

Ιωάννα Σιοπούδη - Πιάνο.

Γιώργος Τσιαρδάκας - Φλάουτο, Στέλιος Κοτρώτσιος - Κλαρινέτο,

Βαγγέλης Τσιαπλές - Μπουζούκι & Μαντολίνο,

Σπύρος Καβαλλιεράτος & Θανάσης Καλαμπάκας - Κιθάρα,

Γιώτα Στεφανοπούλου - Βιολί, Νίκος Νικολαΐδης - Τσέλο,

Νάνση Χατζή – Κοντραμπάσο

Χάιδω Ευθυμίου - Ακορντεόν, Γιάννης Μακρυγιάννης - Κρουστά.

 

Μουσική Διεύθυνση:

Δημήτρης Καρβούνης

Μικτή χορωδία

Η Μικτή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, ιδρύθηκε το 1995, με πρωτοβουλία του μαέστρου Γιάννη Τσανακά και επίλεκτων χορωδών της Λάρισας. Το φθινόπωρο του 2002, μετά το θάνατο του Γιάννη Τσανακά, η διεύθυνσή της ανετέθη στο σημερινό της μαέστρο Δημήτρη Καρβούνη. Με την ακατάπαυστη παρουσία και δραστηριότητά της η χορωδία εξελίχτηκε σε ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά μουσικά σύνολα του ΔΩΛ και της Λάρισας. Έδωσε πολλές συναυλίες στη Λάρισα και άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Κύπρος), στις οποίες παρουσίασε μεγάλο αριθμό έργων χορωδιακής μουσικής σε μορφή a cappella, καθώς και μεγάλα έργα σε συνεργασία με διάφορα ορχηστρικά σύνολα (Συμφωνική Ορχήστρα ΔΩΛ, ΣΟΝΔΛ, Ορχήστρα Νέων του Μουσικού Σχολείου του Rybnik της Πολωνίας, Μουσικό Σύνολο «Ενωδεία» “Plaza Enseble”, Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου κ.α.).
Το 2003 βραβεύτηκε στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης», ενώ το 2004 και το 2009 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτμου «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής». Το Ανδρικό τμήμα της χορωδίας, συμμετείχε στην παράσταση «Κηποθέατρο» του Νίκου Κυπουργού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2003) ηχογράφηση της οποίας κυκλοφόρησε σε CD, και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2004). Το 2009 έδωσε συναυλία στην Ελασσόνα, προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου. Το 2013 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξης Θρησκευτικής Μουσικής στο Pomorie της Βουλγαρίας. Συνεργάστηκε με το μουσικό σύνολο “Piandemonium” παρουσιάζοντας τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη στη Λάρισα και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στις παραστάσεις «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το 2014 & 2015 διοργάνωσε σεμινάρια χορωδιακής μουσικής και Δ/νσης χορωδίας με τον επιφανή διευθυντή χορωδιών Αντώνη Κοντογεωργίου. Το 2007 ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το CD «Έλα να πάμε τσάρκα» το οποίο περιλαμβάνει ρεμπέτικες καντάδες, διασκευασμένες απ’ το μαέστρο της Δημήτρη Καρβούνη για χορωδία και οργανικό σύνολο, ενώ το 2019 κυκλοφόρησε CD με το έργο του Άλκη Μπαλτά “Ο εγωιστής Γίγαντας”, βασισμένο στο κείμενο του Oscar Wilde. To 2019 συμμετείχε στην παρουσίαση του “Requiem” του W. A. Mozart, συνεργαζόμενη με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τις Χορωδίες ΕΡΤ και Μακεδονίας υπό τη Διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά.
Συνεργάζεται με πολλούς φορείς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης (Δήμος Λαρισαίων, Ιερά Μητρόπολη, Θεσσαλικό Θέατρο, επιστημονικούς & πολιτιστικούς συλλόγους κ.α.).


Χορηγοί

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς μας που στηρίζουν αυτό το ταξίδι στην τέχνη.

Διοργανωτής: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Σύλληψη, Καλλιτεχνική διεύθυνση, Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Λενούτσος


Βιντεοσκόπηση: Άκης Μπακόπουλος
Φωτογραφική επιμέλεια: Κώστας Μάντζιαρης


Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Πλασταράς, Θάνος Κυρίδης
Χόρδισμα πιάνου: Γιώργος Παπαϊωάννου
Προσωπικό υποδοχής: Τάσος Ζηλιασκούδης, Ευαγγελία Οικονόμου
Γραφιστική: Γιάννης Μαρκάτος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας: dezitech
Copyright © Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Δημοτικό Ωδείο Λάρισας